Hälsa

Bättre hälsa med basturum

Som vi tidigare skrivit om viktminskning har vi valt att fokusera på hälsa och träning på denna sidan. Som referens har vi valt att använda oss va denna sidan BASTURUM – Bastukompaniet – Vi kan allt om bastu! här finns allting om basturum och vi kan med gott samvete utgå från den information som finns på sidan. Frågan är om ett basturum kan påverka din hälsa och vad blir effekterna av att använda sig av ett basturum istället för att exempelvis badar eller duschar.

Länge har doktorer sett effekterna av att att sitta i ett basturum, värmen mjukar upp huden öppnar porerna. Genom de öppna porerna kan kroppen göra sig av med gifter och toxiner som annars skulle behövt vandra genom kroppen för att åka ut den naturliga vägen. Kroppens blir också i värme mer lealös och blodkärl utvidgas och blodet tillåts strömma på ett helt annat sätt än tidigare. Det är som att sätta in ett dubbelt så stort hjärta då mer delar av kroppen får tillgång till syre via blodet i en allt större utsträckning. Därför fungerar ofta ett basturum som en värktablett. Smärta i ben och leder försvinner för stunden och du kan röra dig helt utan att ha ont. Det är också därför många äldre uppskattar att spendera tid då de inte får kämpa mot värk och smärtor.

Långvariga effekter av basturum

Spenderar du en kvart i ett basturum här läkarna sett att du får en högre förbränning under de nästkommande timmarna. Det är också så att du får frisläppt en mängd antioxidanter som hjälper kroppen att göra sig fri från gifter. Det skall dock sägas att då tiden i basturummet ökar så blir också effekterna mer långvariga. Sitter du en timme i basturummet gör du av med i snitt två till tre liter vatten. Genom att du blir törstig så har du bytt ut stora delar av kroppens vattenreserver. Din förbränning ligger också ca 50% högre för det nästkommande två dagarna. Det gör att du kan använda dig av basturummet som ett sätt att öka på din förbränning och på så vis minska i vikt. Inte bara genom att förlora vätska men även genom att du har ett kaloriintag som förbränns snabbare genom att din förbränning ligger högre.

Du kan också få fler effekter om du väljer att använda dig av exempelvis eukalyptus. Genom värmen och inandningen av den varma luften så kommer det att gå in i din kropp med de positiva effekter som finns. Inte minst den friskhet som du finner hos eukalyptusträdet.